10October
sancmscopy8593_14440796_790390497769171_7868963414320190953_n.jpg

Gordijnen in de koude maanden: wat is de beste keuze?

De herfst is aangebroken en, met dit jaargetijde, daalt de temperatuur gestaag. Voordat we het weten staat de vorst aan de grond. Het deken wordt steeds vaker uit de kist gehaald, verfrissende salades maken ruimte voor snert en ovenschotels en de winterjassen komen weer tevoorschijn. Ook het interieur verandert vaak mee. Gordijnen zijn hierbij een echte sfeermaker, maar wat past nu het beste bij uw huis? Wij helpen u graag met het maken van de beste keuze, waarbij zowel functionaliteit als stijl volledig tot hun recht komen.

De juiste gordijnen houden de kou buiten en de warmte binnen

Gordijnen geven je woning sfeer, maar dienen vooral hun functie goed uit te voeren. Zo houden ze het licht tegen en dempen ze het geluid in je huis. Ook houden ze de kou van buiten tegen - wat zeer nuttig is bij woningen met enkelglas - en de warmte binnen. In de praktijk wordt vaak gekozen voor lange gordijnen omdat ze strak ogen en het raam groter laten lijken dan het is. Voor het verwarmen van het huis kan dit in sommige gevallen echter averechts werken.

Gordijnen tot de grond of niet?

Dit is het geval wanneer de gordijnen over de radiator heen vallen. Hierdoor blijft er veel warmte hangen tussen het gordijn en het raam, wat uiteindelijk via het raam zal verdwijnen. Een deel van de warmte zal nog steeds in de desbetreffende ruimte terecht komen, maar u bent deels aan het stoken voor niets. Kortere gordijnen die op de vensterbank of boven de radiator hangen kunnen dit voorkomen. Deze bedekken namelijk wel het raam, waarmee de kou de woning niet binnenkomt, maar verbergen de warmte van de radiator niet achter een dikke laag stof. Zo kunt u ook kiezen voor dikkere, verduisterende gordijnen zonder dat u de warmtestroom in de weg zit.

Gordijnen tot de grond zijn wél een stijlvolle, functionele oplossing wanneer de ruimte beschikt over vloerverwarming of -koeling. In dit geval komt de warmte namelijk vanuit de vloer, waardoor de gordijnen enkel de kou van buiten tegenhouden. In het geval van vloerkoeling houden gordijnen tot de grond alle koelte binnen en blokkeren zij zonlicht en warmte van buiten in de warmere maanden.

Een laatste optie is om uw gordijnen per jaargetijde te wisselen wanneer de gordijnen bij een raam met radiatoren hangen. Verschillende huishoudens kiezen voor lange gordijnen in de zomer omdat de radiatoren dan niet aan staan en korte gordijnen in de winter, omdat de warmte dan goed de ruimte kan betreden. Hoewel dit in eerste instantie een grote investering kan lijken, kunnen gordijnen met een andere kleur en lengte uw woning een compleet andere uitstraling geven. Wanneer u zich bedenkt dat gordijnen vele jaren mee gaan én dat u hiermee uw woning een zomerse look and feel geeft, is deze investering het meer dan waad.

XXL Designroeden: Een ophangsysteem voor al uw gordijnen

Nu u meer weet over de keuze van gordijnen, dient u ook na te denken over het ophangsysteem. Bij gordijnen met ringen heeft u namelijk een ander ophangsysteem nodig dan bij gordijnen met haakjes. XXL Designroeden biedt u de oplossing, precies zoals u dat wilt. Met de keuze uit roeden, gordijnrails of roederails, waarbij u de uitstraling van een roede combineert met de functionaliteit van een gordijnrails, zit er voor alle gordijnen een oplossing bij. 

Wij helpen u graag met het sfeervol maken van uw woning, waarbij onze producten de kroon op het werk vormen. Uw wensen kunnen volledig verwerkt worden bij XXL. Zo kunt u kiezen uit iedere RAL-kleur, verschillende afwerkingen en bevestigingsmogelijkheden en wordt alles op maat voor u gebogen. Zo is geen enkele raamsituatie te ingewikkeld. Dit alles doen wij voor een vaste prijs per meter, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan. Maatwerk van hoge kwaliteit; daar staan wij voor. Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Ga dan eens langs bij een showroom in de buurt. Deze interieuradviseurs helpen u graag bij het uitkiezen van uw gordijnen en bijpassend ophangsysteem.

Recent Posts